Arktiska vårfestivalen får färska ansikten

Arktiska vårfestivalen får färska ansikten

Toonik Tyme-arrangörerna Adamee Itorcheak (vänster) och Gideonie Joamie (höger) visas före Iqaluit Stadsrådets rekreationsutskott den 25 januari. (FOTO AV STEVE DUCHARME)

Arrangörer som ansvarar för detta år säger Toonik Tyme-festivalen under en preliminär uppdatering till staden Iqaluit rekreationsutskott den 25 januari att de lär sig från det förflutna när de arbetar för att släppa ett evenemangsschema.

mycket känd av vissa frågor och vi tittar på vad vi lärde oss genom åren, säger Adamee Itorcheak, sekreterare / kassör för GO !, en ny ideell förening som skapades för att hantera detta år Toonik Tyme.

Sedan festivalen på 50-årsjubileet år 2015 har Iqaluit vårfestival kämpat för att sätta upp ett helt schema.

Det kulminerade i 2017, då den tidigare Visik Tyme Society-presidenten, Travis Cooper, i stor utsträckning organiserade festivalen själv, efter att många av gruppstyrelsens positioner gick ofyllda och föreningsfinanserna föll i dålig ställning.

123 GO! delegationen sa att deras grupp kommer att fungera som en början. de tillade att samma hinder kvarstår från tidigare år, inklusive volontärbrännskador och brist på deltagande från Iqaluit näringsliv.

vill ha så mycket av samhället att delta i dessa händelser som möjligt, säger gruppens vice president, före detta stadsfullmäktige Gideonie Joamie.

Gruppens övriga medlemmar, som inte var närvarande vid kvällsmötet, inkluderar Matthew Alainga, Jimmy Noble Jr. och associeringspresident 2016 heders Toonik Alainga.

Joamie sa att årets festival kommer att bli strömlinjeformad till dagar med oavbruten verksamhet, med huvuddelen av händelserna som äger rum från den 12 april till den 15 april.

Följande helg kommer att hållas i reserv för händelser avbrutna på grund av vädret.

Men gruppen säger att de fortfarande hoppas att frivilliga sätter sina namn fram och berättade för utskottet att de var besvikna över bristen på närvaro vid ett offentligt samråd den 17 januari i Iqaluit-soppköket.

Som ett incitament sa Joamie att föreningen ser på att organisera en frivillig uppskattningsevenemang uteslutande för volontärer efter att festivalen slår ner, tillsammans med att utfärda kollektiva skjortor, logotyper och stift.

sa alltid det frivilliga utbrändet, och vi vill kunna visa dem en natt för sig själva, sa Joamie.

Även om evenemangsschemat ännu inte har bestämts, sa gruppen att de vill fokusera Toonik Tyme mot mer traditionella händelser som säljakt, som inte har hållits sedan jägaren Sandy Oolayou dog under tävlingen 2015.

Nya satellitspårningssystem som ingås av gruppen kommer att tillåta både jägare och snowmobilers att övervakas säkert under Kimmirut-tävlingen och säljakt, sa Itorcheak.

En tävling för Iqaluit-skolbarn att designa Toonik Tyme 2018-logotypen kommer också tillbaka i år, med en inlämningsfrist den 2 februari.

Gruppen sa att de också arbetar på en uppställning för minst två nätter av musik, vilket lyfter fram nordlig talang.

Inga Toonik Tyme-händelser kommer att hållas i år i alla spritställen, klargjorde Joamie, för att rymma familjer.

bra att höra att vi kommer tillbaka till var vi började, sade rekreationskommittémedlem Coun. Noah Papatsie.

Gruppen kommer att visas som delegater under ett senare kommunfullmäktige för att officiellt begära att 13 april utsetts till en medborgarlov. Den rörelsen förväntas passera.

Iqaluites stad gav sitt stöd till arrangörerna under sitt senaste möte den 23 januari.

Gruppen frågar alla Iqalungmiut intressanta i volontärarbete, eller med ett förslag till ett evenemang, att maila arrangörer på. (JavaScript måste vara aktiverat för att visa den här e-postadressen).