Arduino kontrollerad LED Strip Holiday Lighting

Arduino kontrollerad LED Strip Holiday Lighting

Introduktion: Arduino Kontrollerad LED Strip Holiday Lighting

Med priserna som släpper på LED-stripbelysning blir inställningen av Permanent Holiday Lighting mer genomförbar varje dag. En Arduino gör en bra DIY ljusstyrning.

För det här projektet använde jag några analoga RGB LED-remsor med en mycket enkel Arduino kontroll inställning så att vi kan göra vår egen ljusshow! Jag använde två remsor som kördes bredvid varandra, så det finns sex LED-linjer för att styra två uppsättningar R, G, B. De analoga remsorna låter dig styra varje färg för hela remsan så att du kan dimma och ljusa färger på hela remsan. Digital LED-remsor erbjuder individuell LED-kontroll så att du kan göra chase-effekter, men de kostar mycket mer.

Inställningen för detta är detsamma som det användes för TeleToyland Sandbox 2-projektlampor, förutom att du kan styra dem live!

Styrning av de relativt höga strömlamporna från en Arduino tar några extra komponenter, men det snygga med MOSFET-transistorer är att de är mycket lätta att använda. Jag lade till länkar för de flesta platser jag hittade (OK, jag är Amazon Prime-missbrukare), men de flesta av delarna är allmänt tillgängliga och Adafruit har de flesta.

Vattentäta LED-remsor. Var noga med att titta noggrant på vilka typer av lysdioder som används. Jag beställde de som använder 3528 lysdioder på Amazon och de är de som visas här. Dessa är lägre kostnader, men har en mycket viktig nackdel! De har separata röda, gröna och blå lysdioder ca 1/2 ‘från varandra, så du kan inte få riktigt blandade färger som gul eller orange med direktvisning (om inte du kanske är riktigt långt borta!). Så skulle de inte vara bra för permanent belysning, men eftersom jag använder dem till jul, jobbar de OK, var och en av de separata färgerna är en giltig semesterfärg, och när du slår på rött och grönt samtidigt, växlar de snyggt. 5050-lamporna har tre färger , och sålunda kan ha någon tydlig färgutmatning. Det andra att notera är att vissa remsor har 150 lysdioder per 5m, och några har 300. De fungerar alla bra, och 300 LED-lampor tar mer ström. LED-lampor och levereras med strömförsörjning, mottagare och fjärrkontroll. Strömförsörjningen är användbar för detta projekt, men vi behöver inte mottagaren och fjärrkontrollen. De är trevliga för initialtestning.

Arduino de flesta kommer att vara bra för denna ansökan. Jag använde en Arduino Uno som jag hade tillgänglig.

En Arduino prototypskydd Jag använde en extra MakerShield som jag hade, men någon av dem borde vara bra.

(6) N-kanal MOSFET-transistorer från Adafruit behöver du en per färg. Eftersom jag hade två band med R, G, B på var och en, behövde jag 6 av dem. Det finns andra sätt att göra detta, men det trevliga med MOSFET är att det inte behövs några andra komponenter.

12v strömförsörjning och anslutning kontrollera strömmen som behövs för dina LED-remsor de brukar dra flera ampere. Jag hade en strömförsörjning från ett LED-kit, som kan hantera ca 4 ampere, och verkar fungera med de två remsor jag har. För kontakten använde jag en pre-wired jack från Jameco. 12V nätaggregat har olika kontakter, så se till att din jack matchar nätaggregatet.

(2) LED-bandkontakter Se steg 2 kvinnliga med de följande adaptern är flexibla. Du kan använda andra kontakter, eller till och med hård tråd dem. Du kan också få klipp på kontakter.

(2) hane till manliga adaptrar om det behövs av dina speciella LED-remsor.

Wire staples 1/2 ‘NM typ som dessa. Jag fick en massa på Home Depot. Dessa är något större än de vattentäta LED-remsorna, så att de inte klämmer fast remsorna. Kretskortet här är exakt vad som finns i handledningen (tider två). Det trevliga med att behöva 6 LED-linjer är att de grundläggande Arduino-korten har 6 stift som tillåter PWM ut 3, 5, 6 och 9, 10, 11. Så det fungerar perfekt för två remsor!

Du kan se från bilderna hur FET: erna var monterade. Källstiften var bara lödda tillsammans och anslutna till jordens () sida av strömförsörjningen eftersom LED-lamporna är vanliga anoder (+).

Det enda andra tricket här är att jag använde 12 volt-matningen för att köra Arduino också, genom att ansluta den till Gnd och Vin-stiften.

Se till att du har rätt kontakt för strömförsörjningen. Jag har en 2.1 mm ID strömförsörjning, men testade den med en 2,3 mm en, och det gjorde inte en bra elektrisk anslutning. Mycket irriterande.

Det finns några sätt att ansluta LED-remsorna till kretsen: Använd standard LED-remsa 4 pin inline-kontakter, med egna kontakter och direkt lödning till remsorna. De kommer alla att fungera bra, så du kan välja ditt eget tillvägagångssätt. Att ha någon form av kontakter är förmodligen bättre för att göra det lättare att ta ifrån varandra. Jag använde standard LED-kontakter. Så för det här tillvägagångssättet behöver du några extra kontakter för kretssidan. Jag hittade några på Amazon, och jag valde kvinnliga. LED-remsorna verkar ha ett slumpmässigt val mellan manliga och kvinnliga kontakter, men tricket med att använda kvinnliga kontakter på kretssidan är att du också kan få manlig till manlig adaptrar för att hantera den specifika konfigurationen av LED-remsorna.

Ett prov Arduino skiss är fastsatt, och det är väldigt enkelt. Jag började med provet från Adafruit-handledningen och gjorde vissa ändringar. Jag försöker fortfarande olika animationstekniker ett tips hittills är att i en dörröppningssituation som min är det bättre att hålla minst en remsa delvis på det mesta. Kanske kan vi starta ett bibliotek med bästa semesterskript.

Eftersom MakerShield har en potentiometer kan du använda det för att ställa in timingskonstanten i koden mycket enkelt.